HANNA SJÖBERG
Interim VD, Skånemotor

 
hanna sjöberg few.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

Interim VD på Skånemotor, som är en idéverkstad och projektmotor med som vill arbeta med att förbättra världen med Lund och Skåne som utgångspunkt.

Jag har också startat mitt eget bolag Vareto Management, där jag främst hyr ut mig själv som interimschef men också kan ta mindre uppdrag inom utveckling, strategi och förändringsarbete.

FAMILJ

Jag har tre härliga flickor, Ester, Hilma och Molly, tillsammans med min man Thomas.

FRITIDSINTRESSEN

Bästa fritiden är att hinna leva, andas, njuta av livet och familj och vänner. Men jag gillar också att fota och göra fotoböcker, och att resa. Jag försöker också prioritera att hålla mig i form – men det skulle jag inte kalla ett fritidsintresse - snarare en investering, det handlar om hälsa.

 
Hanna Sjöberg Chef.jpg

"Jag har följt magkänslan och valt väg bland de fönster och dörrar som kommit i min väg"

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Uppvuxen i Småland som äldst av fyra syskon i en familj som betyder mycket för mig, och som fortfarande träffas tillsammans ofta. Fri-idrottade och simmade som barn, och ville gärna vara bäst på allt jag gjorde. Flyttade till Lund efter studenten och gick på LTH, och blev ett steg ödmjukare tror jag.

Jag har alltid tyckt om att engagera mig i olika frågor och i föreningar, i allt från barn- och ungdomsverksamhet och studentföreningar till professionella nätverk, och det här med att driva och leda har kommit att bli mitt fokus även i yrkeslivet. Så det finns en röd tråd.

Lite kort om din karriär och vad som varit viktiga vägskäl för dig?

Jag var ganska osäker på om jag valt rätt utbildning med Kemiteknik på Tekniska högskolan, när jag gradvis upptäckte att jag inte var så uppslukad av att djupdyka i utredningar och laborationer precis. Men jag har följt magkänslan och valt väg bland de fönster och dörrar som kommit i min väg, och är jättenöjd med min utveckling. Även om jag kanske inte skulle valt samma utbildning om jag valt idag så är jag nöjd med den grund min utbildning gett mig. Jag kom ganska snabbt in i roller som handlade om ledarskap, verksamhetsutveckling och affärer och det har varit utmärkt. Och inte minst förändringsresor. När jag ser bakåt så har förändringsresan varit stommen i nästan varje roll jag har haft, och jag älskar det här med att arbeta strategiskt, hitta en vision tillsammans i ett team, och ihärdigt driva framåt enligt den, med allt vad det kan innebära att man får hantera på vägen. Sen har jag haft chefsroller inom både inköp, affärsenhet, operations, industriell symbios mm, så jag är inte så specialiserad. Det kunde störa mig lite under de tidiga åren, men senare har jag landat i att min det naturligtvis är en slags specialistkompetens att arbeta med ledning av verksamhet. Där hjälpte Few till bland annat.

 

"Det kräver tid och tålamod att skapa förändring, inte minst i stora organisationer."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Mycket. Jag minns att jag tyckte det var flummigt först, med rosenblad och rosa luktpennor, jag var mer van vid Excel och grå kostym! Men det var en grund som lades som öppnade sinnet och byggde förtroende mellan deltagarna. Few öppnade upp gränserna för vad som är mitt professionella ledarskap och vad som är jag, lät oss utforska oss själva och bygga ett personligt ledarskapstänk med en solid grund i oss själva. Samtidigt som man är i en grupp som stöttar varandra i arbetet, vilket är härligt.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Min mentor Micael delade med sig av sina egna erfarenheter och sitt ledarskapstänk, vilket var värdefullt för mig. Han var också intresserad av vad jag gjorde och kom med frågor som både gav lite nya vinklar och utmanade. Vi diskuterade mycket och tiden gick alltid snabbt!

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Från början var det inget självändamål för mig, jag hade bara hört att det var ett bra program. Men jag kunde verkligen se fördelarna sen. Det var tydligt att det inte är själva ledarskapet som är kvinnligt, utan nätverket och delandet av erfarenheter och förutsättningar som ledare och kvinna, när fler chefer är män, och det manliga nätverket och normen stark.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste fem åren? I ditt ledarskap:

Med mer reflektion och erfarenheter, så tycker jag att jag blir klokare i mitt ledarskap. Det kan handla om att våga se olika saker för vad de är, anpassa ledarskapet och verktygen efter behoven och välja sina strider. Och att både se människan och affären, göra smarta kompromisser, men inte svika sina grundläggande värderingar. 

För din organisation:

Nu har jag nyligen börjat i en ny organisation, i ett litet oberoende företag som kan vara både snabba och innovativa (Skånemotor). Det är fantastiskt spännande – både för att jag själv lär mig mycket, vilket jag eftersträvade när jag gjorde det här valet, och för att jag kan bidra med min kompetens i en helt ny typ av sammanhang.

De sista åren tidigare jobbade jag med en stor organisation, där jag hade en ledningsgrupp med deltagare som var chefer över andra chefer. Det kräver tid och tålamod att skapa förändring, inte minst i stora organisationer. Där handlade ledarskapet mycket om att ständigt stötta uthålligheten i den processen, och samtidigt komma ihåg att stanna upp och reflektera tillsammans ibland över hur mycket vi faktiskt åstadkommit. Ihärdigheten i det arbetet, mot våra gemensamma mål, skapade en  trovärdighet i ledarskapet, tror jag.

I mitt nya uppdrag på Skånemotor, som är en ung organisation, kan jag bidra med erfarenhet i ledning och affärsutveckling, samtidigt som jag får träna mig att anpassa min erfarenhet, verktyg och processer till nya omständigheter och vara flexibel i det. Människor, förtroende och engagemang är dock sånt som är desamma i stor som liten organisation, och det är ju det som är grunden i arbetet.

För dig själv som person:

Jag känner mig tryggare i vem jag är och vad jag vill. Det senaste året har jag gjort en ny personlig resa, då jag aktivt valde att kliva av det spår jag var på yrkesmässigt, och ge mig själv en period av lärande och reflektion. Bland annat bestämde jag mig för att gå en Executive MBA, men jag har även varit runt i många olika sammanhang och mött och lyssnat på människor. Sen har jag börjat arbeta igen, med en tydligare idé om vad jag vill göra framåt nu – ledningsarbete med helhetsansvar, men gärna i mindre eller i alla fall snabbrörligare sammanhang, och med något som bidrar till en bättre värld.

Jag har också fler verktyg i min verktygslåda och ser helheten i mitt liv på ett bättre sätt.

 

"Jag har fler verktyg i min verktygslåda och ser helheten i mitt liv på ett bättre sätt."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du boken skulle heta?

Om inte den titeln redan funnits skulle den hetat ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig”. Det är spot-on tycker jag!

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär? 

Jag har haft ett par chefer som verkligen lyft mig genom sitt förtroende tidigt i min karriär. En sådan heter Jan Bech-Sörensen, som jag har stor respekt för som person och gärna passar på att lyfta fram här. Och min man Thomas har alltid varit generös och stöttande.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

En känsla av värme och möjligheter! Inspiration kring att göra medvetna val och njuta och ha roligt längs vägen. 

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Att inte anpassa sig för mycket till hur man tror att en yrkesperson ska vara. Försöka skaka av sig känslan av att vara en fejk, som man kan uppleva när man är ny i yrkeslivet (”tänk, här står lilla jag och leker kirurg”). Sen tycker jag det är bra att lägga lite tid på att reflektera över sig själv, hur man är och varför, och vilka värderingar man har. Det är en bra grund.